Ηλεκτρονική Κάρτα Υγείας για όλους τους Έλληνες

Ημερομηνία δημοσίευσης: 24 Ιουλίου 2008
Της Σοφίας Νέτα

Ολοι πλέον οι Έλληνες πολίτες από το ξεκίνημα της ζωής τους θα συνοδεύονται από μια ηλεκτρονική κάρτα, που θα τους παρέχει όλες τις απαραίτητες υγειονομικές υπηρεσίες καθώς και τις ασφαλιστικές, όπως γίνεται στα υπόλοιπα πολιτισμένα κράτη της Ευρώπης.

Την ανακοίνωσε έκανε στις 23 Ιουλίου ο υπουργός Υγείας Δ. Αβραμόπουλος, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, σημειώνοντας πως "πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα και ένα πολύ σημαντικό project. Με την κάρτα αυτή τελειώνουμε μια για πάντα με τις αλόγιστες συνταγογραφήσεις και τις άσκοπες ιατρικές πράξεις. Το σημαντικότερο όμως, είναι ότι δημιουργείται ένα «δίχτυ ασφάλειας» από το ξεκίνημα της ζωής μέχρι τα βαθιά γερατειά, με τον Έλληνα πολίτη, να αισθάνεται το κοινωνικό κράτος δίπλα του. Έχουν ληφθεί υπόψη όλες οι λεπτομέρειες, έχουν εξασφαλιστεί, σε ένα πρώτο βαθμό και τα απαραίτητα οικονομικά κονδύλια κυρίως από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτές όμως είναι τεχνικές και άλλες λεπτομέρειες, που θα συζητήσουμε εν καιρώ.
Πρόκειται για μια ολοκληρωμένη παρέμβαση για τον εξορθολογισμό των δαπανών υγείας, τον περιορισμό της γραφειοκρατίας, την απλούστευση των διαδικασιών για την κάλυψη των ασφαλισμένων με την κατάργηση των συναλλαγών σε χρήμα, μεταξύ πολιτών και του εθνικού συστήματος υγείας.

Με την κάρτα υγείας, που έχει ήδη προωθήσει το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης στις προτεραιότητες της 4ης προγραμματικής περιόδου, επιτυγχάνεται εξορθολογισμός των δαπανών υγείας.
Η κάρτα υγείας θα αντικαταστήσει το βιβλιάριο υγείας, που έχει καταστεί στην πράξη «μπλοκ επιταγών» στα χέρια των ασφαλισμένων και πηγή ανεξέλεγκτων συνταγογραφήσεων φαρμάκων και περιττών ιατρικών εξετάσεων. Επίσης: 
  • Η «κάρτα υγείας», για να έχει σωστή και αποδοτική εφαρμογή, πρέπει να συνοδεύεται από παράλληλες νομοθετικές παρεμβάσεις, όπως περιορισμός της γραφειοκρατίας, απλούστευση διαδικασιών κάλυψης δαπανών για τους ασφαλισμένους, κατάργηση συναλλαγής σε χρήμα.
    Ειδικότερα προτείνεται:
    α) Η κατηγοριοποίηση των εφαρμοζόμενων θεραπευτικών αγωγών, που θα γίνει με τα θεραπευτικά πρωτόκολλα (ΚΕΣΥ)
    β) Η χορήγηση της αντίστοιχης φαρμακευτικής αγωγής, που θα καθοριστεί με τις θεραπευτικές ομάδες φαρμάκων (ΕΟΦ).
    - Κατά συνέπεια τρεις είναι οι βασικοί πυλώνες του νέου συστήματος:
    *Κάρτα υγείας
    *Θεραπευτικά πρωτόκολλα με ευθύνη του ΚΕΣΥ
    *Θεραπευτικές ομάδες φαρμάκων με ευθύνη του ΕΟΦ.
  • Το ΚΕΣΥ, με μία νέα Επιτροπή Θεραπευτικών Πρωτοκόλλων, θα ορίζει τις ασθένειες κατά κατηγορίες. Ο ΕΟΦ θα ορίζει την τιμή αποζημίωσης των φαρμάκων, που αντιστοιχούν σε κάθε κατηγορία θεραπείας με την ενεργοποίηση της Επιτροπής Διαφάνειας Αποζημίωσης Φαρμάκων. Η Επιτροπή αυτή έχει θεσμοθετηθεί αλλά δεν έχει λειτουργήσει ποτέ μέχρι σήμερα. Η τιμή αναφοράς, που θα καθορίζεται από τον ΕΟΦ για κάθε φάρμακο, θα είναι και η ανώτατη τιμή, που θα καλύπτουν υποχρεωτικά όλα τα ασφαλιστικά ταμεία του δημοσίου.
  • Για να επιτευχθεί δραστική, αλλά και ορθολογιστική μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, θα ενισχυθεί η παραγωγή και η διάθεση των γεννοσήμων φαρμάκων (generics). Θα τροποποιηθεί η αγορανομική διάταξη 14/89, ιδίως στο σημείο που ορίζει την τιμή του γενννόσημου σε ποσοστό 80% της τιμής του πρωτότυπου(branded). Κατά κανόνα στις Ευρωπαϊκές χώρες η τιμή του γεννόσημου είναι φτηνότερη τουλάχιστον κατά 40% από το πρωτότυπο φάρμακο. Θα προβλέπεται μάλιστα ρητά ότι τα ασφαλιστικά ταμεία θα αποζημιώνουν τα συνταγογραφούμενα φάρμακα μόνο μέχρι την ανώτατη αυτή τιμή του γεννόσημου.
 
Με τη συνδυαστική εφαρμογή των δύο αυτών ρυθμίσεων, δημιουργούνται προϋποθέσεις υγιούς ανταγωνισμού, επιτυγχάνονται σημαντικές οικονομίες, αλλά και ενισχύεται συγχρόνως η Ελληνική Φαρμακευτική Βιομηχανία, χωρίς να πλήττονται ουσιαστικά οι εισαγωγές από το εξωτερικό, στο μέτρο που είναι ελεύθερη και η εισαγωγή γεννοσήμων φαρμάκων.
  • Με την «κάρτα υγείας» θα υπάρξει πλήρης μηχανογράφηση της συνταγογράφησης φαρμάκων και ιατρικών εξετάσεων. Θα υπάρξει άμεσος και ουσιαστικός έλεγχος από τους ασφαλιστικούς οργανισμούς σε πραγματικό χρόνο (real time). Καταπολεμούνται έτσι οριστικά τα δυσμενή φαινόμενα της αλόγιστης χορήγησης φαρμάκων, ενώ ελέγχονται παράλληλα και οι άσκοπες ιατρικές εξετάσεις.
  • Η «εθνική κάρτα υγείας» θα έχει την μορφή της «ευρωπαϊκής κάρτας υγείας». Από την μία όψη της θα χρησιμοποιείται ως ευρωπαϊκή κάρτα υγείας, όπως ισχύει, σύμφωνα με την κοινοτική οδηγία. Από την άλλη όψη θα υπάρχουν τα στοιχεία της εθνικής κάρτας υγείας, με κύκλωμα (chip) που θα περιέχει τέσσερα επίπεδα λειτουργίας, που θα ενεργοποιούνται σταδιακά στα επόμενα δύο χρόνια.

    Α΄Στάδιο:
    Βασικά στοιχεία ταυτότητας του κατόχου, και γενικές πληροφορίες για την υγεία του (π.χ ομάδα αίματος).
    Πληρωμή νοσηλειών και επισκέψεων δια μέσου των ασφαλιστικών ταμείων.
    Β΄ Στάδιο:
    Πληρωμή φαρμακείων.
    Γ΄ Στάδιο:
    Ιατρικός φάκελος υγείας.
 Θα έχουν πρόσβαση μόνο οι θεράποντες γιατροί με ειδικό κωδικό ασφαλείας (pin), που θα γνωρίζει μόνο ο ίδιος ο ασθενής ή συγγενικό του πρόσωπο και ο ασφαλιστικός φορέας. Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζονται τα προσωπικά δεδομένα.
 
  • Η κάρτα υγείας θα χρησιμοποιείται όπως μία απλή πιστωτική κάρτα. ο κάτοχος θα συναλλάσσεται κατευθείαν με τον γιατρό και τις δημόσιες μονάδες υγείας, χωρίς καμία χρηματική συναλλαγή. Η κάρτα θα είναι συνδεδεμένη με τα ασφαλιστικά ταμεία, τους δημόσιους φορείς υγείας, και με τους ιδιωτικούς συμβεβλημένους φορείς παροχής υγείας. Η κάρτα θα περιέχει τον ΑΜΚΑ (Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης του Υπουργείου Απασχόλησης), που θα είναι μοναδικός για κάθε ασφαλισμένο πολίτη.

http://www.iatronet.gr/